Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Π.Μ.Σ. "Κοινωνική Θεολογία και Επιστήμες του Ανθρώπου"

ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ, ΣΤΟΧΟΙ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος εξασφαλίζει:

- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα («Master of Arts (MA) στην ειδίκευση «Αξιολογική Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική» («Axiological Psychosocial Counselling») του ΠΜΣ «Κοινωνική Θεολογία και Επιστήμες του Ανθρώπου» (ΕΚΠΑ)

- Πιστοποίηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ως εκπαίδευσης κορμού* στην «Αξιολογική Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική» από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ) και την European Association for Counselling (E.A.C)

* Η ανωτέρω πιστοποίηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος το οποίο αποδίδει 120 ECTS (450 ώρες εκπαίδευσης), δίνει σε όσους το επιθυμούν την ευκαιρία ολοκλήρωσης της θεωρητικής εκπαίδευσης που απαιτείται προκειμένου να μπορούν να εργασθούν ως Σύμβουλοι Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Αναλυτικότερα, οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αξιολογική Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική», οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Συμβούλου Ψυχοκοινωνικής Υγείας ιδιωτικά ή σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό επαγγελματικό φορέα ή δομή, αφού συμπληρώσουν ένα έτος σπουδών στην Συμβουλευτική και μετά την πρακτική άσκησή τους (βλ. https://hac.com.gr), μπορούν να εγγραφούν ως μέλη στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (https://hac.com.gr/),  αλλά και στην European Association for Counselling (https://eac.eu.com/).

Μπορούν, επίσης, να εγγραφούν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με τον κωδικό (Κωδικός Αρίθμησης Δραστηριότητας Κ.Α.Δ.: 86901802) του Συμβούλου Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Βασικός στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι η εκπαίδευση των Μεταπτυχιακών Φοιτητών σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις. Διδάσκονται οι βασικές αρχές για την έγκαιρη αναγνώριση των δυσκολιών, αλλά και των βασικών αιτιών των δυσκολιών στις οικογενειακές σχέσεις, στις συντροφικές σχέσεις, στις φιλικές και κοινωνικές σχέσεις, καθώς και στις επαγγελματικές σχέσεις (όπως για παράδειγμα το σύνδρομο επαγγελματικής κακοποίησης - mobbing). Διδάσκονται, επίσης, όλες οι βασικές τεχνικές διαχείρισης των παραπάνω δυσκολιών στις ανθρώπινες σχέσεις, στο πλαίσιο του ιατρικού διεπιστημονικού αντικειμένου της Αξιολογικής Ανθρωπολογίας. Έμφαση, επομένως, δίδεται στην Αξιολογική προσέγγιση της Ψυχοκοινωνικής Συμβουλευτικής, η οποία, όπως και η Αξιολογική Ψυχοσωματική Συμβουλευτική (βλ. περισσότερα στην ακόλουθη ανακοίνωση https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/enimerosi_schetika_me_to_ekpaideytiko_programma_axiologiki_psychosomatiki_symboyleytiki/, επίσης βλ. https://hac.com.gr) βασίζεται στις αρχές της σύγχρονης Νευροεπιστήμης και Νευροηθικής, καθώς και σε βασικές ανθρωπολογικές αρχές που προκύπτουν από την Ελληνορθόδοξη Διδασκαλία και Παράδοση. Αφορά τόσο την απόκτηση ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων που σχετίζονται θετικά με την ενίσχυση της ψυχικής υγείας όσο και την αντιμετώπιση - διαχείριση ποικίλων δυσλειτουργικών αξιολογήσεων, οι οποίες σχετίζονται αιτιοπαθογενετικά με σημαντικές δυσλειτουργίες στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αξιολογική Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική» ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης στον τομέα της Συμβουλευτικής, και την δεοντολογία των σχετικών επαγγελματικών συλλόγων (Ε.Ε.Σ., E.A.C).

Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αξιολογική Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών όλων των Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι Τμημάτων ΤΕΙ/AΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Γίνονται επίσης δεκτοί, κατόπιν αιτήσεώς τους προς τη Συνέλευση του Τμήματος, υπότροφοι αναγνωρισμένων ελληνικών ή διεθνών Κοινωφελών Ιδρυμάτων, υπότροφοι του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι υποχρεούνται για την εισαγωγή τους να συμμετάσχουν μόνο στη συνέντευξη, κατά την οποία θα συνεκτιμηθεί κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια του Κανονισμού του ΠΜΣ. Επιπρόσθετα, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.